Samen zorgen we ervoor dat de scholen(groep) het goed blijft doen

  • 4 oktober 2022

Een interview met bestuurslid Luc Baetens

De juridisering in het onderwijs neemt alsmaar toe. Het besturen van een scholengroep wordt er niet eenvoudiger op. De man die onze scholengroep bijstaat met juridisch advies, dat is Luc Baetens. Benieuwd hoe Luc terechtkwam in het bestuur van onze scholengroep? Lees dan snel verder.

Met drie dochters die school hebben gevolgd in het Sint-Norbertusinstituut Duffel (SNOR) mogen we stellen dat de familie Baetens en onze scholen(groep) stevig verbonden zijn. Luc Baetens is al meer dan 25 jaar actief binnen de scholengroepen die uiteindelijk KITOS vzw zouden worden. In 1996 werd hij lid van het bestuur van Vrij Onderwijs Covabe in Duffel. In 2002 volgde een fusie tot Katholiek Onderwijs de Pelgrim en in 2017 ontstond KITOS vzw.

Zijn expertise als bedrijfsjurist-coördinator bij Emmaüs vzw komt onze scholengroep goed van pas. Hij pluist regelmatig de vzw-wetgeving uit, geeft juridisch advies aan de scholengroep en houdt zich bezig met geschillenregelingen, beroepscommissies en tuchtdossiers. Geen makkelijke materie, en behoorlijk tijdsintensief. Naast de bestuursvergaderingen en ad-hoc advies, vragen bijvoorbeeld de beroepscommissies heel wat voorbereidingswerk, telefoontjes heen en weer en overlegmomenten.

Luc Baetens vertelt: ‘De juridisering van de samenleving zet zich ook door in het onderwijs, met onder andere meer werk voor de beroepscommissies. Voor bestuurders die elders een fulltime job hebben, wordt het moeilijk om dit te blijven combineren als vrijwilliger.’ Maar het bestuur is slechts een onderdeel van onze scholengroep. ‘Directies, leerkrachten en ondersteunend personeel pakken de vele uitdagingen op het terrein aan,’ stelt Luc Baetens. Samen dragen we zorg voor het goed functioneren van de scholen(groep) in deze woelige tijden.