Interview Anne Verhoeven

  • 14 december 2022

‘Veel aandacht voor de eigenheid van elke school, maar ook heel wat gemeenschappelijk’

Anne Verhoeven heeft al heel wat onderwijswaters doorzwommen. Ze begon als leerkracht, werd directeur, lerarenopleider en later pedagogisch adviseur-coördinator. Als antwoord op de vraag hoe ze in het bestuur terecht is gekomen antwoordt ze: ‘vanuit mijn eeuwige engagement voor het onderwijs moest het er ooit eens van komen.’ Portret van een creatieve duizendpoot.

Anne is niet in één woord te vatten. Ze begon als leerkracht, maar kwam uiteindelijk terecht bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen, waar ze nu verantwoordelijke is voor het team pedagogisch begeleiders basisonderwijs. Sinds 2003 is ze lid van het vroegere schoolbestuur Ursulinen Mechelen-Hagelstein, waaruit KITOS vzw ontstond in 2017.

Vanuit haar pedagogische achtergrond vult ze haar rol als bestuurder binnen KITOS in met specifieke aandacht voor het pedagogisch-didactisch beleid van onze scholen. Daarnaast participeert ze in het LOC van Basisschool Sint-Lambertus en het LOC en de schoolraad van basisschool Ursulinen. Achter de schermen legt ze toekomstige directieleden het vuur aan de schenen tijdens sollicitatiegesprekken en volgt ze directies via functioneringsgesprekken op. ‘Naar mijn aanvoelen spendeer ik te weinig tijd aan KITOS, maar volgens mijn omgeving – naast een fulltime job – te veel,’ vertelt ze. Gelukkig geeft ze de scholen graag het vertrouwen om het eigen pedagogisch-didactisch beleid vorm te geven, en beperkt ze zich tot het sturen in grote lijnen, zoals je van een bestuur mag verwachten.

Veel aandacht voor de eigenheid van elke school, maar ook heel wat gemeenschappelijk.

Voor de komende jaren hoopt ze dat op de stevige fundamenten die de afgelopen jaren gelegd zijn verder kan gebouwd worden. Verankeren en borgen, om dan verder te bouwen, noemt ze het. ‘Want onderwijs blijft altijd in beweging!’

Ook buiten haar fulltime job en engagement bij KITOS houdt ze zich nog bezig met onderwijs. Zo gaf ze de afgelopen maanden bijvoorbeeld lessen Nederlands aan Oekraïense vluchtelingen. Toch is het niet al onderwijs dat de klok slaat. Anne geniet in de weinige vrije tijd die haar nog rest bijvoorbeeld van koken, wandelen, fietsen, kalligrafie en naaien. Voor dat naaien volgde ze een avondopleiding snit en naad op Ursulinen Mechelen. En zo is de cirkel toch weer rond.