Gedichtendag 2023: ode aan de vriendschap!

  • 26 januari 2023

Op donderdag 26 januari organiseerden verschillende scholen uit onze KITOS scholengroep activiteiten naar aanleiding van gedichtendag (en de start van de poëzieweek) …

Op donderdag 26 januari organiseerden verschillende scholen uit onze KITOS scholengroep activiteiten naar aanleiding van gedichtendag (en de start van de poëzieweek). Een uitgelezen kans om (creatief) met taal aan de slag te gaan en de focus te leggen op taalverwerving, taalspelletjes en de Nederlandse taal.

De leerlingenraad van basisschool Ursulinen Mechelen organiseerde helemaal zelf een eigen voordrachtwedstrijd ‘Mijn sokke sakke so’ naar het gedicht van Joke Van Leeuwen. Dertig leerlingen gaven na schooltijd het beste van zichzelf op het podium van de feestzaal van secundaire school Ursulinen Mechelen. Voor een jury met oud-leerlingen, professionals en collega’s secundair hebben zij een kort gedicht (of tekst) voorgelezen en een gedicht voorgedragen. De leerlingen waren zo enthousiast dat je haast niets kon merken van mogelijke plankenkoorts.

Tijdens de beraadslaging van de jury hield de ouderraad ‘Ouders en School’ een gedichtencafé open met lekkere gebakjes. Daarna werden de winnaars bekend gemaakt door niemand minder dan burgemeester van Mechelen Alexander Vandersmissen: “Proficiat aan de drie winnaars Quinten, Redouan en Matteo en de 24 andere deelnemers met hun goesting, enthousiasme en mooie voordrachten. Heerlijke sfeer op deze nationale gedichtendag, doe zo voort!”

Ook in onze andere scholen vonden verschillende activiteiten plaats rond gedichtendag.

En niet te vergeten… onze huisdichter van KITOS uit Basisschool Sint-Jan Tisselt, leraar Erwin De Ridder, schreef het volgende:

Als ik poëzie
naar jou
en jij
poëziet mij
vormen
wij
dan samen
een
gedicht?

Meer informatie over alle activiteiten rond de poëzieweek vind je hier.