Deelname Talentcenter Technopolis Mechelen

  • 23 juni 2023

Het eerste Talentcenter werd geopend in Technopolis Mechelen en was een groots succes. Verschillende leerlingen uit onze KITOS-scholen waren aanwezig op dit evenement.

Onderwijsminister Ben Weyts huldigde op maandag 15 mei in Technopolis het allereerste Talentcenter van Voka in. Leerlingen tussen 12 en 14 kunnen in het initiatief van Voka allerlei proeven en testen doen om zo een betere keuze te kunnen maken voor hun verdere studies en hun latere job.

College Hagelstein, Sint-Norbertusinstituut Duffel en enkele van onze lagere scholen namen deel aan dit nieuwe innovatieve initiatief. Een positieve ervaring die volledig in het verlengde ligt van de T voor Talent in onze visie binnen KITOS.

Waarom?

Scholen, Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) en leerkrachten doen vandaag al veel inspanningen om leerlingen goed te oriënteren. In de praktijk lukt dat echter niet altijd meteen goed. Elk jaar veranderen immers veel leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. Voka wil er met het Talentcenter toe bijdragen dat kinderen een positieve studiekeuze maken en daarbij ook de technische of beroepsgerichte studierichtingen overwegen. In elke studierichting kunnen leerlingen excelleren.

Hoe werkt het?

Leerlingen van 12-14 jaar komen met de klas naar het Talentcenter en voeren er tests en proefjes uit. De tests bestaan uit tien onderdelen waarmee de leerlingen een tweetal uren bezig zijn.

De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen in de regio die aansluiten bij hun interesses en talenten.

Meer algemene informatie over het Talentcenter lees je hier.

In de pers, met enkele van onze leerlingen:
Het Nieuwsblad
HLN
Made In