Urban Trail Duffel: een loop- en wandelparcours doorheen lagere school De Basis en HBO5 Verpleegkunde

  • 5 oktober 2023

Urban Trail brengt Duffel in beweging voor mentale veerkracht.

Bewegen is goed voor je fysieke én mentale gezondheid. Onder dit motto trokken meer dan 400 jongeren en volwassenen donderdag naar buiten. De Urban Trail is meer dan een loop- of wandelparcours, het is een ontdekkingstocht van zo’n 3 km doorheen de gebouwen van het psychiatrisch ziekenhuis, het klooster en de omliggende scholen.

Deze editie was een bijzonder overkoepelend KITOS-project aangezien zowel Sint-Norbertusinstituut (SNOR), als de lagere school De Basis en de HBO5 Verpleegkundeschool deelnam aan deze editie.

Het traject bracht lopers en wandelaars langs en door verschillende gebouwen, zoals het psychiatrisch ziekenhuis, basisschool De Basis, het Sint-Norbertusinstituut Duffel, het kloostergebouw van het Convent van Bethlehem en voor het eerst ook de HBO5 Verpleegkundeschool. “Wandelaars en lopers konden de mooie glasramen van de ‘verpleegsterschool’ van weleer bewonderen. Zelfs de ‘oefenpoppen’ zijn mee op het parcours te bewonderen”, aldus Frank Cauterman, leidinggevende HBO 5 Verpleegkunde Duffel

Aan het populaire loopevenement nemen medewerkers en patiënten van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel, bewoners van woonzorgcentrum Hof van Arenberg en leerlingen van lagere school De Basis, de middelbare school Sint-Norbertusinstituut en de HBO5 Veerpleegkunde in Duffel deel.

Lopers en wandelaars trakteerden zichzelf onderweg op extra animatie. “Onze leerlingen stonden te popelen om de lopers en wandelaars aan te moedigen. Naar aanleiding van ‘Saved by the bell’ (aandacht vragen voor het recht op kwaliteitsvol onderwijs) trakteerden ze iedereen enthousiast op bellen blazen”, aldus Jurgen Van Baarle, directeur Lagere school De Basis Duffel. Verderop zorgden patiënten voor muziek, kon je zusters zien zwaaien vanuit hun kapsalon en juichten leerlingen, verpleegkundigen in spe en docenten de lopers moed in.

Dit jaar gaat er ook heel wat aandacht naar wie minder mobiel is. De Urban Rail, een alternatief op de Urban Trail, is zo’n 1,2 km lang. Dankzij 40 leerlingen uit de zorgrichtingen van Sint-Norbertus Duffel (5de jaar Gezondheidszorg en Basiszorg en ondersteuning en 7de jaar Thuis- en Bejaardenzorg) konden bewoners van het  Hof van Arenberg in hun rolstoel mee op verkenning. Niet alleen een fijne, maar ook leerrijke ervaring. “De communicatie tussen oudere zorgvragers en leerlingen is een goede voorbereiding op hun stage later op het jaar”, aldus Charlot Hellin, directeur Onderwijs Sint-Norbertusinstituut Duffel.

Om het met de woorden van de leerlingen samen te vatten: “Bewegen is het beste medicijn.”