Beeld je in: je ligt in een strandstoel met een goed boek, je lievelingsdrankje staat op het tafeltje naast je en een briesje zorgt voor wat verkoeling op een hete dag. Voor het goede weer en dat drankje kunnen we niet zorgen, maar voor dat goede boek hebben we wel een oplossing: onze zomerse boekenlijst. We vroegen aan de directies om hun lievelingsboek te tippen, en we kregen heel wat pareltjes binnen. Lees alle boekentips hier.
Wildevrouw – Jeroen Olyslaegers
Door mijn passie voor geschiedenis geef ik de voorkeur aan historische romans. Het laatste boek van Jeroen Olyslaegers is een meesterwerk dat ons terugbrengt naar het Antwerpen en Amsterdam van de zestiende eeuw ten tijde van de godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten. Bijna 500 jaar geleden en toch zo herkenbaar… Godsdienstfanatisme, de Spaanse inquisitie, de onderdrukking van vrije meningsuiting, de strijd voor het recht op een humaner leven, de gruwelen van gewelddadige conflicten en burgeroorlogen,… Het boek leest als een trein, je wordt ondergedompeld in de schilderijen van Breugen (Dulle Griet, De val van Icarus, …) en Jeroen Bosch. Geen “lichte kost”, maar wel iets om over na te denken…
– Ann Vander Linden, Basisschool O.L.V. van de Ham
Stoner – John Edward Williams
William Stoner wordt aan het einde van de negentiende eeuw geboren als zoon van een arme boerenfamilie. Tot groot verdriet van zijn ouders kiest hij voor een carrière als docent Engels. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en aan de liefde – en faalt op beide fronten. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Een nieuwe liefdesrelatie wordt verbroken om een schandaal op de universiteit te voorkomen. Stoner sterft uiteindelijk in anonimiteit, zoals ook zijn hele leven zich in de marge heeft afgespeeld.
Heerlijk verhaal, heerlijk om zijn eenvoud.
– Jurgen Van Baarle, Lagere school De Basis Duffel
De boeken van Sterre Carron
Ik hou enorm veel van lezen. Er zijn verschillende genres die me aanspreken: waargebeurde verhalen, thrillers, historische romans,… “I was born with a reading list I will never finish” past dus helemaal bij mij. 😉 Eén boek uitkiezen, lukt niet. Eén schrijfster uitkiezen, lukt wel. Als er een nieuw boek van Sterre Carron uitkomt, moet deze in mijn verzameling terecht komen. Thrillers die in de Mechelse omgeving gebeuren? Heerlijk om te lezen! Vanaf zin 1 word je opgeslorpt in het verhaal en wil je alleen maar in een hoekje kruipen en lezen. Elk boek neemt je mee in een rollercoaster van emoties: angst, afschuw, medelijden, liefde, … Zeker een reeks dus om in de zomervakantie vast te nemen.
– Evi Lauwers, Basisschool O.L.V. van de Ham
Breendonk, Kroniek van een vergeten kamp – Jos Vander Velpen
75 jaar na de bevrijding lijkt Breendonk verder weg dan ooit. Na 1945 overheerste vreugde en opluchting. Maar langzaam daalde de stilte neer over het kamp. Nochtans zeggen overlevenden dat Breendonk – oorspronkelijk bedoeld als ‘opvangkamp’ – Auschwitz, Mauthausen en Belsen overtrof. Daar zaten tienduizenden mensen samen en kon je met wat geluk nog onderduiken in de anonimiteit. Breendonk was veel kleiner. De SS-bewakers kenden iedereen persoonlijk. De dood was dichterbij. In Breendonk. Kroniek van een vergeten kamp weeft Jos Vander Velpen op basis van de archieven en de processen na de Tweede Wereldoorlog de lotgevallen van gevangenen – Joden, communisten, verzetslui – aaneen tot een totaalbeeld. Dat doet hij zonder frivoliteiten, dubieuze sentimenten of overbodige uitweidingen. Ieders verhaal is volstrekt uniek en daarom alleen al de moeite waard. Het resultaat is een fascinerend en aangrijpend portret van een vergeten kamp.
Dagelijks passeer ik het Fort van Breendonk, voor onze buurt een monument dat heel invloedrijk is op de omgeving. Om een echte inkijk te geven, en ook om gebouwen uit de omgeving te kunnen plaatsen in de geschiedenis, is dit boek een echte aanrader.
– Tom De Wachter – Sint-Jan Tisselt
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? – Johan Harstad
Mattias is geboren in 1969, in de nacht van de eerste
maanlanding. Om preciezer te zijn: op het moment dat Buzz Aldrin zijn voet in
het maanstof zette. Buzz Aldrin is Mattias’ grote idool. Een man die belangrijk
werk deed, maar in de aangename schaduw van Neil Armstrong kan leven. Precies
het onopvallende leven dat Mattias zelf voor ogen heeft. Als zijn relatie
strandt, besluit hij op het aanbod van een vriend in te gaan en met diens band
mee te varen naar de Faeröer. Naar het land waar geen boom groeit, het land dat
op de maan lijkt. Maar eenmaal aan boord gaat het mis. Mattias stort in en
wordt wakker op een verlaten weg, doorweekt, gewond en – om onverklaarbare
redenen – met 15.000 Noorse kronen op zak.
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? gaat over
onzichtbaarheid en de houdbaarheid van liefde, met het landschap van de
Faeröer-eilanden als surrealistisch decor. Een boek dat je niet meer loslaat en
dat je met zo veel mogelijk mensen wilt delen.
Een recente ontdekking.
– Filip Van den Wyngaert – SNOR Duffel
Rode sneeuw in december – Simone van der Vlugt
‘Rode sneeuw in december’ van Simone van der Vlugt is een meeslepende historische roman die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tachtigjarige Oorlog. Van de auteur van onder andere ‘Jacoba, Dochter van Holland’, ‘De lege stad’ en ‘Nachtblauw’. ‘Rode sneeuw in december’ begint in 1552. Lideweij en Andries krijgen een nauwe band met prins Willem van Oranje. Maar het politieke klimaat verandert onder de Spaanse katholieke koning Filips II, en de prins moet vluchten.
Hier een aantal toppers…
Van Simone van der Vlugt: “ Rode sneeuw in december” en “De Kaasfabriek”
Van Thomas Harding: “Het huis aan het meer”
Van Ildefonso Falcones: “De kathedraal van de zee” en “De Erfgenamen”
Van Ken Follett: “the Century Trilogy”
Ik vrees dat na het lezen van deze boeken de zomer voorbij is….
– Marc Nouwen, Kleuterschool De Basis Duffel
Mijn woestijn – Waris Dirie
Als haar vader haar wil
uithuwelijken aan een veel oudere man rent de dertienjarige Waris Dirie weg van
huis. Ze gaat naar Londen, waar ze als huishoudster voor haar oom werkt en
later bij McDonald’s. Dan wordt ze ontdekt door een fotograaf en begint een
glansrijke carrière als model.
In Mijn woestijn vertelt Waris over haar
kinderjaren in Somalië, inclusief hoe ze op vijfjarige leeftijd werd besneden.
We volgen haar daarna in haar vlucht naar het Westen en zien hoe ze haar
verleden overwon en een succesvolle carrière als model combineerde met haar
strijd tegen vrouwenbesnijdenissen.
Brief aan mijn moeder en Mijn Woesten: bewogen werken, zeer aangrijpende verhalen van haar levensverhaal als vluchtend zwart meisje.
– Tine D’Hondt, Montessorischool Duffel
Het ondiepe: hoe onze hersenen omgaan met internet – Nicholas Carr
In ‘Het ondiepe: Hoe onze hersenen omgaan met internet’ toont Nicholas Carr overtuigend aan dat het internet ons dommer maakt. Ons brein gaat anders om met schermlezen – dat moeten zelfs fanatieke paperless lezers erkennen – en ons langetermijngeheugen wordt grotendeels buitenspel gezet, terwijl net daar het echte/diepe leren vastgezet wordt. Overdadig internetgebruik (met de bekende ingebouwde verslavingsmechanismen) verlaagt aantoonbaar productiviteit, creativiteit en concentratievermogen. Daarnaast is er ook een hemelsbreed verschil tussen kennis bezitten en over kennis beschikken.
In deze tijden van Digisprong, BYOD en iPad-scholen is het een beetje zoals vloeken in de kerk, maar ’t is toch belangrijk dat we altijd onze kritische geest alert houden. En dat we niet te snel vervallen in TINA (there is no alternative).
– Jan De Boeck, COLOMAplus
Zevende Zus – Lucinda Riley
De zevende zus, het zevende deel in de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley, gaat over de mysterieuze zevende zus. Ze was altijd onvindbaar, maar als Georg Hoffman onthult dat hij haar misschien op het spoor is, ontdekken Maia en Ally dat er twee aanwijzingen zijn: het adres van een wijngaard in Nieuw-Zeeland, en een tekening van een bijzondere, stervormige ring. CeCe, die in Australië woont, gaat op onderzoek uit. Dat blijkt pas het begin van de zinderende zoektocht naar de zevende zus, want de vrouw met de bijzondere ring is net aan een grote reis begonnen. Het wordt een race tegen de klok die de zussen de hele wereld over voert. Ze proberen haar spoor te volgen in Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland, Frankrijk en Ierland, maar ze lijken steeds een stap achter te lopen…
De zevende zus is het zevende deel uit de achtdelige bestsellerserie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.
-Kristien Vanderweyden, Sint-Lambertus
Hamnet – Maggie O’Farrell
Over de zoon van William Shakespeare. Ik heb er zelfs een traantje bij gelaten. Aangrijpend mooi boek over liefde, verdriet en dood, m.a.w. het leven zelf, net zoals de stukken van Shakespeare.
Hier nog twee boeken die ik de afgelopen maanden heb gelezen en graag wil tippen. Achteraf zag ik dat de gemene deler ‘sterke vrouwen’ is. En dat gaat niet alleen over de auteurs :).
-Oogst van Sien Volders, over hoe een Roemeense moeder samen met haar zoon het geluk zoekt in Italië. Diepe inleving en verfrissend taalgebruik.
-Het boek van vergeten woorden van Pip Williams, over hoe The Oxford English Dictionary tot stand kwam en hoe daarbij woorden ‘ontbraken’. Intrigerend hoe taal ons kan definiëren. In woke-tijden een aanrader hoe alles historisch geplaatst kan worden.
Ingeborg De Cooman, Directeur communicatie